Monokultury źle wpływają na mikrobiom pierzgi
18 kwietnia 2018, 11:10Współczesne monokultury traw do wypasania bydła czy komercyjne leśnictwo wpływają negatywnie na mikrobiom pierzgi - pokarmu larw, młodych pszczół i matki.
Nowo odkryte bakterie pomagają dzikim pszczołom magazynować pokarm dla larw
16 kwietnia 2018, 09:26Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside wyizolowali z dzikich pszczół i kwiatów 3 nieznane dotąd gatunki bakterii z rodzaju Lactobacillus. Wydaje się, że odpowiadają one za konserwowanie pyłku i nektaru przechowywanego w ulu dla larw (czerwi).
Wykluczanie kręgowców wskazało na ich superistotną rolę w zapylaniu
5 kwietnia 2018, 11:03Kręgowce, np. jaszczurki czy nietoperze, także są ważnymi zapylaczami.
Kto zapyla, ten nie zostaje zjedzony
7 lutego 2018, 11:50Choć prawie wszyscy słyszeli o mięsożernych muchołówkach amerykańskich (Dionaea muscipula), nadal nie wiemy wielu rzeczy o ich biologii. Okazuje się, że dopiero teraz naukowcy odkryli, jakie owady je zapylają. Przy okazji stwierdzono, że nie padają one ofiarą myśliwych wyposażonych w specjalne liście pułapkowe.
Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu
5 grudnia 2017, 06:12Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.
Przetestowano zdrowotny wpływ oleju z soi GM
2 października 2017, 13:43Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside (UCR) badali olej ze zmodyfikowanej genetycznie soi i stwierdzili, że choć powoduje on mniej otyłości oraz insulinooporności niż zwykły olej sojowy, to w przypadku cukrzycy i stłuszczenia wątroby oddziaływania obu rodzajów tłuszczu są podobne.
Na dachu Wydziału Prawa Uniwersytetu Śląskiego powstaje miejska pasieka
7 sierpnia 2017, 15:00Na dachu Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach powstaje miejska pasieka. Zamontowano tam już sześć uli, które za kilka dni zostaną zasiedlone pszczołami. Pierwszego miodu można się spodziewać za rok.
Rozmieszczenie włosków pozwala pszczołom zachować czystość
30 marca 2017, 11:50Naukowcy z Georgia Tech ustalili, w jaki sposób pszczoły miodne pozostają czyste w czasie zapylania. Wg Amerykanów, owady te mogą przenieść pyłek o masie do 30% wagi ich ciała dzięki strategicznemu rozmieszczeniu blisko 3 mln włosków. Włoski pokrywają oczy i ciało z różną gęstością, co pozwala na skuteczne oczyszczanie i transport.
Nie trzeba grupy, wystarczą pojedyncze bakterie z nieznanymi dotąd enzymami
23 marca 2017, 13:33Nawet pojedyncze bakterie mikrobiomu jelit mogą rozkładać (depolimeryzować) najbardziej złożone węglowodany.
Zapylanie dronem
10 lutego 2017, 11:33Naukowcy z Japonii zapylają lilie dronami wielkości pszczół. Na ich spodniej części znajdują się końskie włosie oraz żel jonowy, który jest na tyle lepki, by przenieść pyłek z jednego kwiatka na następny.